/ Daarom Raetsheren / Historie

1768

Kapitein James Cook vertrekt met de HMS Endeavour uit Engeland Australië. In Zaandam richtte Meindert der Kinderen samen met Jacob Last een effectenkantoor en makelaardij in assurantiën op.

1788

In Frankrijk wordt de Société des amis des Noirs opgericht, met als doel de afschaffing van de slavernij. Cornelis der Kinderen neemt het bedrijf van zijn vader over en verandert de naam in Firma Der Kinderen en Zoon.

1803

In de Bataafse Republiek wordt nadruk van boeken bij wet verboden. Willem van Orden, (schoonzoon van Meindert der Kinderen) neemt het assurantiekantoor over, dat ondertussen is uitgegroeid tot een bekende partij voor het bedrijfsleven in de Zaanstreek.

1827

In de Amerikaanse staat New York krijgt een groot deel van de slaven van rechtswege hun vrijheid. Meindert van Orden neemt het bedrijf in Zaandam over, dat in alle politieke en sociale wederwaardigheden gestaag groeit.

1852

Willem III is koning van Nederland, maar heeft onder de nieuwe Grondwet geen onbeperkte macht meer. De eerste woningbouwvereniging wordt opgericht in Amsterdam en de Haarlemmermeer wordt drooggelegd. Harriet Beacher-Stowe publiceert Uncle Tom’s Cabin en Willem van Orden Mz. volgt zijn vader op als eigenaar van een assurantiemakelaardij die opereert op nationaal niveau.

1867

Johann Strauss componeert An der schönen blauen Donau, het Vondelpark wordt geopend, het eerste schip vaart door het Suez-kanaal. De Turken worden uit Europa verdreven en de schrijfmachine én de fiets worden uitgevonden. In Zaandam blijft Van Orden een familiebedrijf, nu in handen van zoon Meindert Mz.

1889

Willem III is nog koning, maar wordt buiten staat van regering verklaard vanwege zijn gezondheid. De troonopvolgster, Wilhelmina, is nog veel te jong om op te volgen; Emma wordt regentes. De Eiffeltoren wordt geopend, evenals het Centraal Station van Amsterdam. Herman Gorter publiceert zijn Mei, Louis Couperus zijn Eline Vere. Meindert van Orden Wz. wordt makelaar bij het bedrijf met zijn achternaam.

1894

Emma regeert. Oprichting van de SDAP en het IOC. De bouw van de Rijksdag wordt voltooid en de dieselmotor uitgevonden. In Zaandam richten Meindert van Orden Mz. en Meindert van Orden Wz. de Firma W. van Orden op.

1902

Wilhelmina is koningin, en zal het langstzittende staatshoofd van Nederland blijken. De voetbalclub Real Madrid wordt opgericht, Edward VII wordt gekroond als opvolger van koningin Victoria. Première van Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. Meindert van Orden Mz. overlijdt en Meindert van Orden Wz. neemt het bedrijf over.

1909

Geboorte van kroonprinses Juliana. De eerste Elfstedentocht wordt verreden, de eerste bioscoop geopend in Rotterdam. Blériot vliegt over het Kanaal, in Rusland worden belangrijke landbouwhervormingen doorgevoerd. Claas van Orden (zoon van Meindert van Orden Mz.) wordt mede-firmant bij Fa. W. van Orden.

1931

Crisistijd. Engeland verlaat de Gouden Standaard, Keynes roept op tot meer consumeren, de NSB wordt opgericht. Maar ook wordt het Empire State Building geopend en het eerste synthetisch rubber geproduceerd door DuPont. Johan George Manger wordt tot makelaar benoemd. Hij is een schoonzoon van Meindert van Orden Wz., die een jaar later uit de zaak treedt.

1939

Duitsland valt Polen binnen, Groot-Brittanië verklaart Duitsland de oorlog, het begin van WOII is een feit. De eerste 2CV rolt van de band, ontdekking van de DDT, Glenn Miller neemt In the Mood op. In Spanje wint Franco de burgeroorlog. Claas van Orden treedt uit de zaak en maakt Johan George Manger enig firmant; de naam Van Orden bijft bestaan.

1967

Juliana regeert en tweede troonopvolger Willem-Alexander wordt geboren. De Zesdaagse Oorlog wordt gevoerd, Jacques Brel geeft zijn laatste concert. Tommy Simpson overlijdt bij de beklimming van de Mont-Ventoux. We kijken allemaal naar Peyton Place. Johan George Manger Sr. treedt uit en maakt zijn zoon Johan George Manger Jr. enig firmant.

1991

Beatrix regeert en het Warschau-Pact wordt opgeheven. De eerste Golfoorlog breekt uit, maar ook tekenen Gorbatsjov en Bush het Start-verdrag, dat kernwapens beperkt. Tim Berners-Lee maakt het internet toegankelijk voor de wereld en de Delftse Poort wordt geopend in Rotterdam. Herman Cornelis Verhagen richt Raetsheren B.V. op.

1994

Nelson Mandela wordt president van Zuid-Afrika, Nederland verliest de finale van het WK hockey en de Kanaaltunnel wordt geopend. Voor Van Orden B.V. is het een roerig jaar: het bedrijf wordt overgenomen door Raetsheren B.V., en als Raetsheren van Orden B.V. verhuist het bedrijf naar Wormerveer.

1999

De euro wordt giraal ingevoerd. De Nacht van Wiegel maakt een einde aan het kabinet Kok-II. De Bluetooth-technologie wordt geïntroduceerd en Vladimir Poetin wordt premier van Rusland. Raetsheren van Orden neemt De Keyzer over.

2002

De euro vervangt definitief de gulden, nu ook chartaal. Willem-Alexander trouwt met Máxima Zorreguieta, Feyenoord wint de UEFA-Cup, Pim Fortuyn wordt vermoord, Balkenende-I treedt aan en Prins Claus overlijdt. Raetsheren van Orden verhuist naar het huidige pand in Alkmaar.

2016

Aanslagen in Brussel. Nederland is voorzitter van de Europese Unie, waar de Britten uit willen stappen, Johan Cruyff overlijdt en Raetsheren van Orden maakt aanstalten om in 2017 voortaan verder te gaan onder de krachtige naam Raetsheren.

2018

Een zware storm raast over Ierland, Engeland, België, Nederland en Noord-Duitsland. Suzanne Schulting wint goud op de olympische 1.000 meter shorttrack, als eerste Nederlandse shorttracker ooit. Raetsheren neemt Your Benefits over en bestaat officieel 250 jaar.

2019

Macedonië verandert zijn naam in Noord-Macedonië. De eerste geldmaat wordt in bedrijf gesteld. Raetsheren sluit zich aan bij het internationale Acrisure netwerk en Sophie Wilmès wordt de eerste Belgische vrouwelijke eerste minister.

2020

Raetsheren neemt de Noord-Nederlandse Assurantiemakelaars BV (NNAM) over. In een Frans ziekenhuis sterft een 80-jarige aan COVID-19 als eerste geregistreerde dode aan deze ziekte in Europa. Nederland is in de ban van COVID-19. Vanaf juli gaat de donorwet van kracht. In december kondigt Mark Rutte naar aanleiding van de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen de eerste harde lockdown af in Nederland.

2021

Joe Biden wordt de 46e president van de USA. Het containerschip Ever Given komt vast te zitten in het Suezkanaal, met grote gevolgen voor de internationale handel. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam neergeschoten. Max Verstappen wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1 en Herman Verhagen gaat met pensioen.

2022

Rusland valt Oekraïne binnen. Het dagelijks leven staat nog steeds in teken van de Coronapandemie, alhoewel men wel weer naar kantoor kan. Raetsheren introduceert een nieuwe huisstijl, Werken bij Raetsheren wordt gelanceerd, Rianne Baumann wordt de nieuwe CEO van de Raetsheren van Orden Groep en Queen Elizabeth II overlijdt.